Przedstawiciele Zepter zwykle mówią o swoich produktach do gotowania i smażenia "naczynia" W potocznej mowie używamy raczej terminologii "garnki". Co je wyróżnia i czy warto kupować naczynia kuchenne Zepter. Jest takie powiedzenie: "jesteś tym co jesz", "jedz zdrowo=żyj dłużej" itd. Czy warto na to zwracać uwagę? Badania naukowe oczywiście potwierdzają zasadność zdrowego odżywiania. Naczynia Zepter uzyskały swoją popularność poprzez prezentacje domowe, na których przedstawiciele przeprowadzają test smażenia i gotowania. Często po takiej prezentacji, degustacji mięsa smażonego bez tłuszczu, czy warzyw gotowanych na parze klienci decydowani się na zakup naczyń Zepter.
GOTOWANIE i SMAŻENIE W NACZYNIACH ZEPTER - ZASADY
Podstawowa różnica między gotowaniem a smażeniem w naczyniach firmy ZEPTER (bez względu na to, czy odbywa się z dodatkiem wody i tłuszczu) jest następująca:
- przy gotowaniu składniki wkładamy zawsze do zimnego naczynia, Ważne, jeśli gotujemy np. warzywa na parze dbamy o to aby dno było przykryte niewielką ilością wody 3-4 łyżki, a następnie naczynie podgrzewamy na małym-średnim źródle ciepła do momentu, aż wskazówka termokontolera osiągnie zielone pole czas +- 15 mni. Przy tak małej ilości wody staramy się nie odkrywać za często pokrywki naczynia , aby nie wypuścić całej pary. Hitem są gotowane w taki sposób ziemniaki w mundurkach, seler, czy marchewka czas około 15-20 mni. Gotowanie warzyw na parze w naczyniach Zepter zapewnia bogaty smak, większą zawartość witamin i składników odżywczych, ponieważ nie są one wypłukane przez wodę, w której się gotowały i którą przy tradycyjnym gotowaniu odlewamy. Utarło się żartobliwe powiedzenie, że "gdyby zlew był członkiem polskiej rodziny to byłby najlepiej odzywiony"
- przy smażeniu składniki wkładamy zawsze do rozgrzanego naczynia. W patelni podczas smażenia mięsa bez tłuszczu przeprowadzamy tzw. test kropli wody:
- rozgrzewamy naczynie
- po około 1 min. wrzucamy kilka kropli wody. Jeśli woda nie paruje, a widzimy na jej powierzchni kulkę wody to znaczy, że patelnia jest dobrze nagrzana.
- wkładamy mięso: filety kurczaka/indyka/łososia, karkówkę, schab, kotlety mielone bez panierki
- przykrywamy pokrywką
- wyłączamy źródło cepła(patelnie automatycznie możemy odstawić na stół np. na sylikonową podkładkę
- po około 2 minutach odkrywam pokrywkę.
W naczyniach firmy Zepter można oczywiście gotować podobnie jak w naczyniach tradycyjnych tzn. z dodatkiem wody i tłuszczu. Jest to jednak strata energii, żywności i czasu nie wspominając o aspekcie zdrowotnym.
Jestem przedstawicielem i użytkownikiem naczyń Zepter od 23 lat i uważam, że nie ma lepszych. Oczywiście nie należą do najtańszych, ale za to są na lata. Wielokrotnie na prezentacjach domowych, czy biurowych widziałem jakie robią wrażenie, dokładnie takie samo jake zrobiły na mnie gdy widziałem je na pierwszej prezentacji. Dysponujemy wieloma ciekawymi i sprawdzonymi przepisami Zepter, więc jeśli potrzebujesz nowych aspiracji to napisz do nas lub zadzwoń.
Jesteśmy otwarci na pytania, sugestie.
Przydatne i sprawdzone przepisy:
Przepisy do wykonania na patelni
Filet z łososia
- Z fileta łososia zdejmujemy skórę
- Rozgrzewamy patelnię Zepter wykonując test wody( krople wody na patelni muszą krążyć jak koraliki/kulki)
Wkładamy filet, przykrywamy pokrywką patelnie i wyłączamy źródło ciepła
Po ok. 3 minutach łosoś jest gotowy do serwowania
Filet z piersi kurczaka
Filet przyprawiamy np. pieprzem cytrynowym
Rozgrzewamy patelnię Zepter wykonując test wody( krople wody na patelni muszą krążyć jak koraliki/kulki)
Wkładamy filet, przykrywamy pokrywką patelnie i wyłączamy źródło ciepła
Po ok. 3 minutach kurczak jest gotowy do serwowania
Kotlety mielone
Mięso wieprzowo-wołowe przyprawiamy wg. uznania, dodajemy bułkę tartą jeśli jest taka potrzeba, formujemy kotlety
Rozgrzewamy patelnię Zepter wykonując test wody( krople wody na patelni muszą krążyć jak koraliki/kulki)
Wkładamy przygotowane kotlety, przykrywamy pokrywką patelnie i zmniejszamy źródło ciepła na minimum
Po ok. 3 minutach przewracamy kotlety i zostawiamy na kolejne 3 minuty pod przykryciem lub bez wg. uznania
Kotlety z kalafiora
Odgotowany na parze kalafior, zmiksować uniwersalnym nożykiem, dodajemy dwa jaja, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą, siekany pęczek koperku, bułkę tartą(ok. 2 łyżek). Smażyć obtaczając w bułce tartej.
Zapiekanka Na Patelni
60 dkg mięsa mielonego (jak na kotlety mielone)
30 dkg pieczarek pokrojona w plasterki
Cebula pokrojona w talarki
Układamy warstwami na zimnej patelni: mięso, cebula, pieczarki. Smarujemy majonezem, posypujemy żółtym serem
Pieczemy pod przykryciem od 20-30 min.
Karkówka po Bawarsku
Na rozgrzane wcześniej naczynie ułożyć przyprawione wcześniej i pokrojone plastry karkówki, lekko obsmażyć z dwóch stron. Następnie zalać szklanką piwa dodając jedną łyżkę miodu.
Zapiekanka z kalafiora ( patelnia królewska )
60 dkg mięsa mielonego (jak na kotlety mielone)
różyczki z jednego kalafiora
2 jajka
250 gr. żółtego sera
Wykładamy na zimną patelnię warstwę mięsa mielonego , dekorujemy różyczkami kalafiora , polewamy zmiksowanymi jajkami i posypujemy rozdrobnionym w młynku mixsy żółtym serem.
Pieczemy pod przykryciem od 15 - 20 min.
Zapiekanka z makaronem
składniki:
25dkg mięsa mielonego (dobrze zmielonego)
1l soku pomidorowego można dodać przetarte pomidory bez skóry (4-5)
0,5kg makaronu (rurki)
10dkg szynki gotowanej + 1 paczka sera żółtego tostowego
2 jajka gotowane na twardo, 1 surowe
1 puszka groszku
15g twardego sera żółtego lub jak mamy- parmezan
50g masła
1cebula
oliwa, sól, pieprz
wykonanie sosu:
Naczynie min. 3l
Wlewamy oliwę, pokrojoną drobno cebulę podrumienić, następnie wrzucić mięso, obrumienić, wlać sok pomidorowy, dodać przyprawy, zagotować, dodając groszek.
WYKONANIE ZAPIEKANKI:
Naczynie patelnia 3l 24cm posmarować masłem, wlać część przygotowanego sosu.
Nakładamy warstwę surowego makaronu, następnie 3-4 plasterki szynki, pokrojone, ugotowane jajko, 2-3 plasterki sera żółtego tostowego
Nakładamy(wlewamy) sos, ponownie warstwę surowego makaronu, drugie jajko na twardo, resztę wędliny.
To wszystko polewamy roztrzepanym surowym jajkiem, posypując startym serem- parmezanem
** Gotujemy na małym ogniu, bez pokrywki, około 2-3 min kładziemy pokrywkę, gotując na malutkim gazie około 7-10 min, odstawiamy z gazu na kolejne 10-15 minut.
Ciasto z patelni
Zimną patelnię posmarować masłem lub wyścielić pergaminem. Można wyłożyć np. ananasami z puszki . Wlać ciasto (każde z ucieranych ciast np. babka piaskowa, biszkopt) do wys. ¾ naczynia. Przykryć i piec na najmniejszym źródle ciepła, aż strzałka wejdzie na połowę zielonego pola. Wtedy wyłączyć i odstawić najlepiej na druga taka samą pokrywkę. Ciasto jest gotowe wtedy gdy strzałka cofnie się na żółte pole.
Potrawy do wykonania w głębszych naczyniach + pokrywa szybkowarowa
Zupa Krem z Cebuli
5-6 cebul kroimy w talarki i wrzucamy na rozgrzaną suche naczynie , aby się zeszkliły . Następnie na wyłączone już naczynie z cebulami wlewamy białe wytrawne lub półwytrawne wino. Powstałą masę miksujemy na miazgę i rozcieńczamy bulionem lub wodą . Dodajemy zahartowaną śmietanę , doprawiamy do smaku (sól, pieprz) podajemy z grzankami z bułki , chleba lub groszkiem ptysiowym . Można posypać również parmezanem .
Francuska zupa z Porów
3- 4 pory kroimy w talarki i wrzucamy na rozgrzane suche naczynie , aby się zeszkliły (mogą się troszeczkę przypalić, to nie przeszkadza). Następnie na wyłączone już naczynie z porami wlewamy białe wytrawne lub półwytrawne wino. Powstałą masę miksujemy na miazgę i rozcieńczamy bulionem lub wodą . Dodajemy zahartowaną śmietanę , doprawiamy do smaku (sól, pieprz) podajemy z grzankami z bułki , chleba lub groszkiem ptysiowym . Można posypać również parmezanem .
Miodowe żeberka w kapuście kiszonej
- 2 kg żeberek
- olej
- 4 cebule
- 10 dkg rodzynek
- 2 kg kiszonej kapusty
- 2 jabłka
- miód płynny
- koncentrat pomidorowy
- musztarda
- sos sojowy
Sposób przyrządzania:
Żeberka pokroić na wąskie paski i marynować 1 dobę
-1 łyżka papryki słodkiej
-1 łyżeczka papryki ostrej
-1 łyżeczka tymianku i majeranku
- odrobina curcumy , imbiru i mielonego kminku.
Przygotowane żeberka ułożyć na dnie naczynia OVAL 6 l.
Następnie układać kolejno warstwy produktów:
cebulę pokrojoną w kostkę, kapustę kiszoną pokrojoną i odciśniętą, rodzynki.
Wszystko zalać sosem przygotowanym z:
- 3 łyżki miodu płynnego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
Całość wymieszać i uzupełnić szklanką wody.
Na wierzch położyć jabłka pokrojone w grube plastry i przykryć wkładem do naczynia Oval 6l na którym układamy 1 kg ziemniaków pokrojonych w grubą kostkę( może być też bez ziemniaków).
Gotować ok. 1 godzinę.
Kurczak po królewsku
Składniki :
- 16 małych podudzi z kurczaka
- butelka słodko-kwaśnego sosu chili 100 ml
- garść rodzynek, czosnek
- garść śliwek kalifornijskich
- 4 marchewki pokrojone w plastry
- 2 pietruszki pokrojone w plastry
- pół selera pokrojonego w plastry
- 6 gruszek
Sposób przyrządzania:
Kurczaka można lekko posolić i natrzeć czosnkiem.
Wszystkie składniki układamy warstwami w zimnym naczyniu królewskim.
Najpierw kurczak, potem rodzynki i śliwki, następnie klejno warzywa.
Całość polewamy sosem chili, a na samym wierzchu kładziemy gruszki.
Gotujemy ok. 45 minut. Podajemy z ryżem i połówką gruszki.
Zupa warzywna
Składniki :
- 0,5 kg Papryki kolorowej
- 0,5 kg cielęciny
- 0,5 kg pieczarek
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg pomidorów
Sposób:
Na rozgrzaną patelnię Zeptera , wrzucić pokrojone w paseczki mięso, na to:
pokrojoną w kostkę paprykę , pokrojoną w piórka cebulę, pieczarki w plasterkach i gotować pod przykryciem 15 min. od chwili wejścia wskazówki termo-kontrolera na zielone pole.
Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory i gotować jeszcze .ok 20 min.
GARNEK ROZMAITOŚCI
Składniki:
-0,5 kg piersi z kurczaka
-3 papryki(zielona, czerwona, żółta)
-3 ziemniaki
-30 dag pieczarek
-2 cebule
-6 pomidorów
-bazylia
-zmielone ziele angielskie
-sól
-natka pietruszki
Sposób przyrządzania:
Paprykę przekroić w paski, pieczarki w talarki a cebulę drobno posiekać.
Ziemniaki obrać, wymyć i pokroić w kostkę.
Na patelnię Zeptera 2,7 l. przygotowaną do smażenia wrzucić mięso pokrojone w kostkę 5x5 cm .
posypane bazylią i obsmażyć. Wrzucić wszystkie składniki oprócz pomidorów.
Doprawić zielem angielskim i dusić 30 minut.
Następnie dodać pomidory( można też posolić do smaku ) i jeszcze gotować przez 20 minut.
Gotową potrawę wymieszać i posypać posiekaną pietruszką.
Karkówka z pieczarkami
Składniki :
1 Karkówka pokrojona w plastry
Przyprawy ( pieprz, zioła w dowolnej kombinacji)
0,5 kg pieczarek
4 duże cebule
Sos:
4 łyżki cukru
3 łyżki wody
3 łyżki maggi
1 mały koncentrat pomidorowy
Sposób przyrządzenia
Połączyć składniki sosu i dobrze je razem wymieszać.
Karkówkę pokroić w plastry i obtoczyć w przyprawach. Cebulę i pieczarki pokroić w plasterki.
Na dno Patelni Królewskiej ułożyć ok. 5 plastrów karkówki, na nią warstwowo położyć cebulę i pieczarki, następnie na to położyć kolejne plastry karkówki, cebulę i pieczarki.
Ułożone warstwy polać sosem i dusić pod przykryciem ok. 1 godz. na średnim ogniu.
Błyskawiczne II Danie
5-6 ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
2 marchewki (pokrojone w krążki)
1 cebula ( pokrojona w drobną kostkę)
1łyżeczka przyprawy do posypania
Mięso
25 dkg mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe...)
1 bułka (kajzerka)
0,5 szk. mleka
2 łyżeczki przyprawy
Ziemniaki i marchew ułożyć na dnie naczynia posypać lekko przyprawą.
Do mięsa mielonego dodać bułkę namoczoną wcześniej w mleku cebulę i dwie łyżeczki przyprawy, wszystko razem wymieszać. Uformować gałeczki kładąc na ziemniakach i marchwi. Gotować na małym ogniu ok. 15 min.
Zamiast gałeczek można ułożyć np. pierś z kurczaka lub indyka pokrojone w kostkę.
Wołowina w sosie Cebulowo-Czosnkowym
½ kg wołowiny kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, podgrzewamy patelnię do zielonego pola. Obsmażamy wołowinę z obu stron.
2 duże cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni (bez tłuszczu)
1 główkę czosnku obieramy kroimy drobno i dodajemy do cebuli i wołowiny chwilkę podsmażając. Następnie wlewamy szklankę wody i gotujemy ok.15 min. Dodajemy łyżeczkę suszonego lubczyku i solimy do smaku lub dodajemy sosu sojowego (nie dodajemy wegety ani tym podobnych przypraw). Następnie całość gotujemy ok. 50 min. Nie zagęszczamy gdyż cebula zagęści odpowiednio sos.
Gulasz Węgierski
1,5 kg karkówki pokroić w cienkie paski. Podsmażyć w rozgrzanym naczyniu bez tłuszczu, dodać sól i pieprz
Następnie
1 szklankę wody zimnej
2 cebule pokrojone w kostkę
2 marchwie pokrojone w kostkę
1 paprykę słodką pokrojona w słupki
1 małą papryczkę chili
1 małą puszkę koncentratu
Liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie
Wszystko razem dusić ok. 1 godziny.
Kurczak z oliwkami
Udka z kurczaka obsmażamy w rozgrzanym naczyniu dodajemy warzywa:
Marchew
Pietruszkę
Cebulę
Średni słoik oliwek
Koncentrat pomidorowy rozrobiony; 2 łyżki w szklance wody.
Gotujemy 10 min. Pod pokrywą szybkowarową
Potrawa w WOK’u
1 pierś z kurczaka
1 papryka
Cukinia
1 puszka kukurydzy
½ kalafiora lub brokuły
1 ząbek czosnku
1 cebula
Pierś pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka.
Pierś podsmażyć w rozgrzanym WOK’u odczekać ok. 15 min dodać warzywa.
Dusić pod przykryciem ok. 30 min. Podawać z ryżem
Karkówka w warzywach (pod pokrywą szybkowarową)
1 kg karkówki posypać czerwonym dekikatem zamknąć w pojemniku vacsy na 1 godz.
Następnie
4 marchewki
4 pietruszki
4 papryki ( kolorowe)
2 cebule
Poszatkować mikserem, wszystko razem wrzucić do naczynia, wlać 1 szklankę wody zamknąć pokrywą szybkowarową i gotować ok. 30 min.
Zupa Bez Wody ( pokrywa szybkowarowa )
Takie same proporcje składników w kostkę :
wołowina
cebula
cukinia
pieczarki
pomidory bez skórki
papryka
Na rozgrzane naczynie wrzucamy składniki zaczynając od wołowiny .
Wszystkie warzywa powinny być świeże i soczyste .
Przyprawiamy papryką ostra , pieprzem , ziele angielskie , liść laurowy i kminkiem
Zamykamy pokrywę szybkowarową i gotujemy od wyskoczenia zaworu 8 min.
Grochówka ( pokrywa szybkowarowa )
Podane składniki w kostkę :
25 dkg boczku wędzonego w kostkę
25 dkg kiełbasy wędzonej w kostkę
Cebula , ząbek czosnku
3 średnie ziemniaki
2 marchewki
Pietruszka
0,5 selera
Na rozgrzane naczynie wrzucamy składniki zaczynając od boczku , kiełbasy cebuli i czosnku . Przez krótka chwilę zrumieniamy
Następnie dodajemy pozostałe warzywa oraz 400 gram grochu ( połówki łuskane )
Przyprawiamy pieprz , ziele angielskie , liść laurowy i majeranek , uzupełniamy wodą.
Zamykamy pokrywę szybkowarową i gotujemy od wyskoczenia zaworu 10 min
Bigos (pokrywa szybkowarowa)
Składniki:
200 g białej kapusty; 200 g kiszonej kapusty; 200 g miękkiej wołowiny; 200 g miękkiej wieprzowiny; 300 g różnych wędzonych mięs; przecier pomidorowy, kilka suszonych grzybów; 5 listków laurowych; garść suszonych śliwek; pieprz mielony naturalny; 1 cebula; 2 szklanki pół wytrawnego czerwonego wina;
Przygotowanie:
Dokładnie pokroić wołowinę, wieprzowinę, wędzone mięsa i cebulę, a następnie zrumienić je w rozgrzanym naczyniu Zepter . Następnie dodać dokładnie poszatkowaną słodką kapustę oraz kiszoną kapustę. Dodać przyprawy, suszone grzyby, listki laurowe, śliwki i 2 pełne łyżki przecieru pomidorowego. Dodać łyżeczkę cukru, 2 szklanki czerwonego wina. Nie trzeba mieszać. Przykryć naczynie pokrywą szybkowarowa- Syncro Clik i gotować około 25 minut.
Golonka w piwie (pokrywa szybkowarowa)
Składniki:
1 golonka wieprzowa z kością, 1 butelka jasnego piwa, przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowa, ziele angielskie, czosnek
Przygotowanie:
Golonkę z przyprawami zamarynować najlepiej w vacsy na min. 1 dobę
Włożyć golonkę do naczynia i obsmażyć z każdej strony, dodać piwo. Nałożyć pokrywę SYNCRO-CLIK®-2 i kiedy czerwony przycisk na pokrywie wyskoczy, gotować ok. 20-30 min. Upewnić się, czy strzałka pozostaje na zielonym polu wskaźnika temperatury.
Po ugotowaniu najlepiej podawać sosem chrzanowym.
Potrawa Chińskiego Cesarza
Do rozgrzanego Wok’a wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka lub indyka, krótko obsmażamy. Odsuwamy na bok, i dodajemy warzywa:
4 marchwie
2 pietruszki
3 papryki najlepiej kolorowe
4 cebule
kilka ząbków czosnku
Wszystkie warzywa kroimy w słupki, a cebulę i czosnek w kostkę. Do tego wszystkiego dodajemy jeszcze puszkę kukurydzy, puszkę ananasów wraz z sokiem, 0,25 l słodko-pikantnego sosu chili. Gotujemy 7-10 min mieszając. Podawać z ryżem.
.
Zapiekanka (pokrywa szybkowarowa)
1 filet drobiowy pokroić w paski
30 dkg makaronu (świderki, muszelki itp.)
20 dkg pieczarek pokroić w paski
2 szklanki wody rozrabiamy w nich 1 sos do spaghetti
Wszystko zakrywamy tartym żółtym serem.
Gotujemy pod pokrywą 10 min.
Mikser/mixSy + pojemniki próżniowe
Kawa frappe - mixSy
W pojemniku mixSy umieszczamy :
150 – 200 ml dobrze schłodzonego mleka lub wody
1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczkę cukru
Ubijamy wszystko mikserem (końcówka płaskie kółeczko ) , otrzymujemy gęstą piankę kawową. Do poprawy smaku dodajemy koniak, rum, likier.
Majonez w 7 sekund - mixSy
Składniki:
1 wyparzone jajko
Min.200 ml. oleju np. rzepakowego
2 łyżeczki musztardy np. chrzanowej
0,5 łyżeczki cukru
Odrobinę pieprzu
Wstawiamy mixsy z końcówką uniwersalną na samo dno pojemnika, włączamy i nie ubijamy do momentu, aż powstanie gęsta masa. Następnie ubijamy przez chwilkę.
Powstały majonez jest świetną bazą do wszelkiego rodzaju dipów i sosów.
Sos jogurtowo-czosnkowy - mixSy
Przygotowujemy majonez wg. przepisu jw.
Dodajemy 2-3 ząbki czosnku
100 ml. jogurtu gęstego
Świeży lub mrożony posiekany koperek
Następnie wszystko mieszamy mixsy z końcówką uniwersalna i odstawiamy do lodówki na min. 10 minut aby zgęstniał
Sos chrzanowy - mixSy
Przygotowujemy majonez wg. przepisu jw.
Dodajemy 2-3 łyżeczki chrzanu
100 ml. jogurtu gęstego
Następnie wszystko mieszamy mixsy z końcówką uniwersalna i odstawiamy do lodówki na min. 10 minut aby zgęstniał
Ryba po Turecku - bez smażenia - vacSy
Składniki :
0.5 kg ryby (najlepszy będzie: mintaj, morszczuk)
1 papryka czerwona
2 duże cebule
brzoskwinie z puszki( połowę)
mały ketchup łagodny
Rybę posolić , popieprzyć i pokroić w kawałki
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć, dodać paprykę pokrojoną w kostkę i brzoskwinie także pokrojoną w kostkę
Poddusić do miękkości dodając ketchup i 2 łyżki syropu z brzoskwini
doprawić solą i pieprzem
Do pojemnika vacsy włożyć gorący farsz, potem rybę i znowu farsz warstwami. Odessać powietrze. Gotować w pojemniku na stole 15 min. smacznego
Ryba po Grecku – bez smażenia – vacSy
Przygotowanie sosu.
Gotujemy w małej ilości wody marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Na patelni smażymy cebulkę pokrojoną w cienkie paseczki z dodatkiem ziela angielskiego, listka laurowego, pieprzu lub innych przypraw, dodajemy łyżkę oleju, łączymy z marchewką, dodajemy koncentrat pomidorowy. Można dodać łyżeczkę cukru. Chwilę dusimy razem. Smak doprawiamy wg gustu.
&